Att tänka på under valptider:

Att bli med valp är otroligt spännande, men det kräver även mycket planering, omtanke og tid. I detta blogginlägget listar vi några av två bästa tips att tänka på innan och under valpperioden. Vi listar även ett vanligt misstag som är bra att ha i bakhuvudet så att du inte begår samma misstag som så många andra Svenska hundägare.

Tips #1: Gå på valpkurs
Det är superviktigt att valpen får utveckla sin ”sociala kompetens”. Den absolut bästa arenan för detta är på en valpkurs. Där träffas du och flera andra valpägare och går igenom grundläggande samarbetsövningar. Du och din valp bygger under denna perioden ett band, men utöver alla färdigheter och bandet ni utvecklar, så blir även valpen van vid att vistas runt andra hundar. Valpen lär sig hur den ska leka och bete sig.

Våran hund Basse var extremt skällig innan vi tog honom till en valpkurs. Han tyckte det var väldigt obehagligt med andra hundar och ylade för kung och fosterland såfort han såg en främmande hund.

När vi kom till valpkursen så blev Basse introducerad till de andra valparna och efter bara någon timme hade rädslan för andra hundar släppt.

Att gå på valpkurs är en investering för valpens liv, det är helt klart värt det!

Kom ihåg att efter valpperioden är det fortfarande viktigt att du som hundägare fortsätter att utbilda sig. Väldigt mågna hundägare har idag en ganska dåligt förståelse över hur hundar tänker och hur hundvärlden fungerar. Vi rekommenderar att du fortsätter din utbildning efter valpkursen genom att studera material på nätet som exempelvis youtube videos på ”Fredrik Steen” eller andra ”hundgurus”. Det finns även bra böcker och hemsidor som exempelvis hundguiden.com.

Tips #2: Rumsren
Vissa får sin hund att bli rumsren inom en månad, andra klarar inte det efter 12 månader. Vad är det som gör att vissa lyckas så fort och andra inte klarar det alls?

Våran erfarenhet är att det är bäst att verkligen verkligen verkligen storsatsa i början av valptiden. Gå ”all in” med att få valpen rumsren. Med det menar jag att gå ut med honom varannan timme de första veckorna. Ställ larm och gå upp var 3-4e timme om nätterna och gå ut med valpen för att låta den göra sina behov.

Jag vet… Det är jobbigt.. Det är krävande.. Men om du gör denna uppoffringen första månaden, så kommer du antagligen ha en rumsren valp inom 4 veckor. Det är så vi tränade våran hund Basse och det har varit otroligt värt i det långa loppet.

Misstag #1: Övermotionera
Valpar brukar oftast ha två lägen, 100% action/lekande eller 100% vila. Även om valpen har 100% energi så ska du inte övermotionera valpen. Självklart är det superviktigt att gå ut med valpen för att låta den göra sina behov och lära känna nya intryck. Men i början är det viktigt att begränsa det till relativt korta perioder. Valpen ska röra på sig, men att gå ut och motionera med valpen är inte rekommenderat. Bär gärna upp valpen för långa trappor för att undvika att slita på valpens leder och skelett.

Misstag #2: Vanliga misstag vid hundmöten

Först och främst, hundar ursprungar från vargar, som är flockdjur. Hundar har fortfararande ett extremt flockbeteende.

  • Det är inte naturligt för vargar att träffa vargar från andra flockar.
  • Det är inte naturligt för hundar att träffa hundar från andra ”flockar”

Var därför extra försiktig i början när du introducerar nya hundar till din valp. Om din valp får blir rädd kan det lämna ett trauma för livet.

Första gången våran hund Basse träffade våran andra hund Lucky blev han väldigt rädd. Vi löste detta genom att sitta i soffan med Basse i knät medans Lucky fick sitta på golvet. På detta sättet kunde dem känna lukten av varandra, de kunde höra varandra och bli vana av att vara i samma rum.

Efter några timmar av detta så blev Basse mer och mer bekväm med Lucky. Det var först då vi introducerade dem igen.

Boka visning

Tack, meddelandet blev skickat!

Vi återkopplar så snart vi kan!